top of page
Night shift

Minden Fontos Információ 

egy helyen

 MODERN    SOLUTIONS
BLOG

Cellulóz és Ásványgyapot vs. PUR Szigetelés

Frissítve: febr. 8.


10 tipp, hogy miért jobb a cellulóz és ásványgyapot szigetelés a pur szigetelésnél 

 




Szerkezeti problémák

A pur szigetelés a befújás során hozzáköt mindenhez amivel érintkezik.

Egy tetősík szigetelés esetén a szarufákhoz és a tetőfóliához is.

Későbbiekben ha szerkezeti problémák adódnak vagy esetleg tetőfóliát kell cserélnünk, számolnunk kell azzal, hogy a szigetelés elbontása válhat szükségessé.

Ezzel veszélyes anyagok szabadulnak fel és veszélyes hulladék keletkezik.

Szintén probléma a villamossági vezetékek és gépészeti rendszerek szerelhetősége ugyanis számos ponton találkoznak a szigetelésünkkel.

Probléma forrás lehet még a pur szigetelés befújása során történő térfogat növekedés.

Ez előidézhet károkat a gépészeti és villamossági rendszereinkben.

Másik probléma a térfogat növekedés miatt, hogy zárt terek kitöltésére alkalmatlan.

Például gipszkarton szerkezetek esetében a térfogat megnövekedés miatt egyszerűen szét feszíti a szerkezetet továbbá a gipszkarton szerkezet nem marad szerelhető.

Mind a cellulóz, mind az ásványgyapot szigetelőanyagok alkalmasak tetőterekbe és falakba való alkalmazásra minden különféle szerkezetekben is.Villamossági vezetékek és gépészeti csövek sűrűn fordulnak elő padlás terekben.

Ezek szerelhetősége kiemelten fontos a karbantartások és hibajavítások elvégzéséhez.

A pur szigetelés ezeket teljesen elzárja és nehezen megbonthatóvá teszi míg a cellulóz és ásványgyapot könnyedén javítható akár saját kezűleg is.

Ebben az esetben van lehetőség a szigetelő anyag vissza szívására is ilyen esetben a szigetelő anyag újra visszafújható marad!

Púr szigetelésnél ilyen opció nincs a szigetelés megbontása során káros anyagok szabadulnak fel és veszélyes hulladék keletkezik.






Tűzvédelem

A poliuretán hab vegyi úton előállított szigetelőanyag mely szintetikus anyagokat tartalmaz.

A poliuretán hab éghető, és tűz esetén káros gázokat bocsát ki.

Tűzálló purhab nincs. Égetés során korom réteg keletkezik a purhab felületén ezzel lassúl meg az égés.

Itt nem elhanyagolható az égés során keletkező mérgező gázok sem.

De hol is van akkor a trükk?

Szóval a B2 DIN 4102 szabvány vizsgálat nem összekeverendő az EN 13501-1 B kategóriájával.

A két vizsgálat B kategóriája között hatalmas különbség van. De a „B” nem az a „B” ami a EN 13501-1 szabvány szerinti B osztály.

DIN 4102: B2 közepesen gyúlékony (éghető) besorolást kapott.

EN 13501-1: B a nem vagy nehezen éghető anyagok.

DIN 4102 B2 tehát valahová az EN 13501-1 szerinti D,E kategóriába tehető.

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy gyúlékony.

Itt fontos megjegyeznem, hogy az általunk használt ásványgyapot A1 es a cellulóz pedig B1 es besorolású az EN 13501-1 szabvány szerint tehát nem éghetőek.

Ezért fordulhat elő az, hogy nem beszélnek a tűzvédelemről az ezzel foglalkozó szakemberek.

Forrásként használtam eupor.com tűzálló purhab című bejegyzését itt bővebben is olvashat a purhab és a tűzvédelmi besorolás kapcsán.



Megtérülés

Talán a legfontosabb szempont a megtérülés.

Az általánosságban elmondható és a pur szigetelés 2-3 szor drágább az általunk kínált lehetőségeknél.

Így a megtérülési idő is arányosan nő.

Persze itt fontos tényező a szigetelés hatékonysága.

Mi is tapasztaljuk, hogy 50-70%-os javulást ígérnek a pur szigetelés terén.

Ehhez, hogy ezt megértsük rendszerben kell gondolkozni.

Egy adott ház szigetelésrendszere több szigetelésből áll össze!


Tető szigetelés kb 30-35%

Homlokzat és nyílászárók 50-55%

Talajszigetelés 20-25%


Körülbelül így áll össze, hogy mi milyen arányban felelős persze minden épület más.

Így ha valaki befúj egy hab réteget a tetőterébe még nem fog 50-70%-os javulást elérni.





Páradiffúzió

Egy jó szigetelőanyag tulajdonsága a jó páradiffundálás.

Általánosságban elmondható, hogy az ásványgyapot és a cellulóz páradiffúzióra nyitottabb, vagyis inkább páraáteresztő, mint például a poliuretán hab szigetelés.

Ez azért fontos mert ha a pára bezárása megtörténik akkor le fog csapódni ami penész képződéshez vezet.

Ez szintén komoly élettani hatásokkal járhat.

Ezért fontos, hogy pur szigetelésnél megfelelő gépészet és szellőztető rendszer kialakítása szükséges lehet.

Jó páradiffúziós anyagoknál erre általában nincs szükség.



Költséghatékonyság

A költséghatékonyság fontos szempont a szigetelőanyag kiválasztásakor.

A cellulóz és ásványgyapot szigetelés ebben a tekintetben előnyös lehet, mivel kedvezőbb áron elérhetők, miközben hatékony hőszigetelést biztosítanak. A pur szigetelés magasabb költségeket hoz magával, de ez a költség magasabb hőszigetelési tulajdonságokkal is párosulhat. A választás a konkrét projekten, az igényeken és a költségvetésen is múlhat.

A pur szigetelőanyagok és kivitelezésük drágábbak, mivel a gyártásukhoz speciális vegyi anyagok szükségesek alkalmazásukhoz pedig komplex technológiára.



Hangszigetelés

A hangszigetelési tulajdonságok tekintetében mind a cellulóz, mind az ásványgyapot kiválóan teljesít. 

Ezek a szigetelőanyagok képesek elnyelni a hanghullámokat, ezáltal javítva az épület belső komfortját és csökkentve a külső zajok behatolását.

A poliuretán hab is jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban az összehasonlításban a cellulóz és az ásványgyapot gyakran hangsúlyozottabb előnyökkel rendelkezik a hangszigetelés terén, különösen alacsonyabb frekvenciájú zajok esetén.



Élettani hatások

A cellulóz és ásványgyapot szigetelőanyagok hozzájárulnak az egészséges beltéri levegőhöz, mivel nem bocsátanak ki káros gőzöket vagy vegyi anyagokat.A pur szigetelés megbontásakor viszont szabadulhatnak fel gőzök és részecskék. A szigetelőanyag gyártási folyamata során használt vegyi anyagok és azok bomlástermékei felszabadulhatnak, ami egészségügyi aggodalmakat okozhat.A purhab megbontása esetén annak részecskéi szétszóródhatnak.

Ezek a részecskék szemcsés formában jelenhetnek meg, ami további gondokat okozhat.

A pur szigetelés megbontásához mindig szakember bevonását kell igénybe venni, számolni kell a veszélyes hulladék kezeléséről és elszállításáról.A pur szigetelés hosszú távú élettani hatásai nem ismertek.



Gyártás

A cellulóz és ásványgyapot szigetelőanyagok természetes és újrahasznosított alapanyagokból készülnek amíg a purhab szigetelés vegyi anyagokat tartalmaz.

A poliuretán hab gyártása során olajszármazékokat használnak fel, az így keletkező vegyi anyagok miatt környezeti kérdések merülnek fel.

Az olajszármazékok felhasználása környezeti kihívásokat és függőséget eredményez a fosszilis energiahordozóktól.

A cellulóz és ásványgyapot szigetelőanyagok környezetbarát alternatívái a fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenített szigetelésnek. Ezen anyagok előállítása során az alapanyagok nem származnak az olajiparból, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez.



Környezetvédelem

A cellulóz és ásványgyapot biológiailag lebomló anyagok, ami előnyös a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából.

Ezzel szemben a pur szigetelés telepítése során veszélyes gázok szabadulnak fel.

Az úgy nevetett térhálósodás során amikor az A és B komponens keveredik és a hab térfogata nőni kezd az egészségre ártalmas gázok szabadulnak fel.

Továbbá a szigetelő anyag megdagadása és kötése után a síkból kiálló szigetelőanyagot le kell vágni ami szabályosan szintén veszélyes hulladékként kezelendő.






Hosszútávú hatások környezetünkre

A biológiailag lebomló szigetelőanyagok mint a cellulóz fontosak a fenntartható építészet és környezetvédelem szempontjából. Az ilyen típusú szigetelőanyagok használatával nincs hulladék, és minimalizálhatók a környezeti hatások. A cellulóz biológiailag lebomló jellege további előnyökkel jár a zöld és fenntartható építészet területén.

Az ásványgyapot nem biológiailag lebomló anyag viszont újra hasznosítható.Ezek általában kőzetekből (mint például a bazalt vagy andezit) vagy üveg újrahasznosításával készülnek.

A poliuretán hab nem biológiailag lebomló anyag. A pur egy szintetikus, kemény hab, amely vegyi úton készül, és általában nem bomlik le biológiai folyamatok során. Ezért a pur nem tartozik a biológiailag lebomló anyagok kategóriájába.

A biológiailag lebomló anyagok olyan anyagokat jelentenek, amelyek természetes módon lebomlanak és visszaforgathatók a környezetbe biológiai folyamatok során. A cellulóz és ásványgyapot szigetelőanyagok példák erre, mivel természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból készülnek a cellulóz pedig teljesen lebomló anyag.




+1 Élettartam és karbantartás:

A cellulóz és ásványgyapot szigetelés hosszú élettartammal rendelkezik, és karbantartást nem igényel a megfelelő teljesítmény fenntartásához.

Ezek az anyagok már idővel sem roskadnak össze úgy nevezett ülepedés biztosak.

Az élettartamuk 30+ év de a szigetelőréteget időről időre ellenőrizni kell.Általában nincs szükség aktív karbantartási munkálatokra.

Ellenállnak a nedvességnek, UV-sugárzásnak, rovaroknak és gombáknak.


A poliuretán hab szigetelés élettartama számos tényezőtől függ, beleértve az alkalmazás módját, a hab minőségét, az időjárási körülményeket, az expozíciót és a helyszíni körülményeket. Általában elmondható, hogy a jó minőségű pur szigetelés hosszú élettartamú lehet, és számos előnyét élvezheti az évek során.

A megfelelően alkalmazott és karbantartott pur szigetelés általában 20 év, de ez csak egy általános becslés. Nincs ugyanis régi múltja ennek a technológiának mint az ásványgyapotoknak így nem lehetünk biztosak az élettartamában sem.

Fontos megjegyezni, hogy az élettartamot befolyásolhatják külső tényezők, például az UV-sugárzás, a hőmérsékleti ingadozások és a mechanikai igénybevétel.

UV-sugárzás esetében a hab élettartama jelentősen akár pár évre csökkenhet.



Fontos megjegyeznem, hogy ez a cikk nem a pur szigeteléssel foglalkozó cégek ellen készült.

Egyszerűen csak szerettünk volna egy összehasonlítást végezni ezek a pontok alapján, hogy segítsünk döntést hozni a témában érdeklődőknek.



Köszönet a Látogatásért és Érdeklődésért!

Örülünk, hogy időt szántak arra, hogy megismerjék a fújt cellulóz és ásványgyapot szigetelés és a pur szigetelés ismérveit. Bízunk benne, hogy a blogcikkünk segített jobban megérteni ezen szigetelési megoldások kulcsfontosságú előnyeit, hátrányit és alkalmazási területeit.

Ha további kérdéseik vannak a szigetelésről, vagy érdeklődnek szolgáltatásaink iránt, örömmel állunk rendelkezésükre. Képviseljük a minőséget, energiahatékonyságot és fenntarthatóságot, és készségesen segítünk minden információval és tanáccsal.

Ne feledjék, hogy weboldalunkon további hasznos tartalmak és információk is várnak Önökre.

Folyamatosan frissítjük tartalmainkat, hogy minél jobban tájékoztassuk és segítsük Önöket a szigetelés terén.



A Cikk írása a Modern Solutions kft és a cikk írója szellemi tulajdona!

Minden jog fenntartva az itt olvasottakra!

Ezen a szellemi termékek eltulajdonítása és felhasználása más felületeken jogi következményeket vonnak maguk után!






Illés Levente

Modern Solutions Kft

+36 20 210 9427






31 megtekintés
Post_In
bottom of page